Waarom middenvelders niet zonder spitsen kunnen.

Alle ballen op die ene?

Mijn kinderen zijn onlangs vereeuwigd als een zogenaamd panini-plaatje.
Bij de supermarkt in onze woonplaats zijn we nu druk aan het sparen om de plakboeken vol te krijgen met de gezichten die horen bij onze hockeyvereniging.
Het plakboek is prima in balans zag ik toen ik de demo overhandigd kreeg. Plaatjes van kleuters tot veteranen, van trainers tot spelers en zowel mannen als vrouwen zijn te sparen.

Balans is net zoals in een teamsport een (terecht) zeer belangrijke term in het werk.
Zelf was ik vroeger een harde en geniepige spits die teamleden op scherp kon zetten (ik wil bij deze mijn oude teamgenoten nogmaals excuses aanbieden) en een neusje voor doelpunten had. Egoïstisch? Misschien. Maar dat ging prima samen met mijn teamleden die weer andere kwaliteiten hadden. En hoewel ik een hekel heb aan Xenos-achtige quotes moet ik zeggen dat deze “teamwork makes the dream work” wel echt een waarheid als een koe is.
Zonder de juiste balans heb je geen goedlopend team.

Alles in evenwicht

In mijn werkveld en bij de bedrijven waar ik adviseer wordt steeds meer geïnvesteerd in evenwicht.
Denk aan de balans tussen werk en privé, tussen fysiek en mentaal enzovoort. Toch is de balans op de werkvloer niet altijd aanwezig, teamwise dan.

Stel: je hebt binnen je team vooral veel mensen die het moeten hebben van hard werken en die de aanwijzingen van de trainer keurig opvolgen. Als trainer/coach van een hockeyteam kan ik zeggen dat dat fijn is, maar die ene dwarse spits, die soms op instinct handelt en daardoor net buiten de lijntjes kleurt is onmisbaar.
Hij of zij zorgt voor discussie, kan de boel op zijn kop zetten maar daardoor ook scoren en dat maakt een team duurzaam. Gezamenlijk succes maakt nou eenmaal hongerig en is verslavend.
Een juiste balans in je team is, zeker in deze tijden waar er schaarste op de arbeidsmarkt heerst, lastig te realiseren. Maar niet onmogelijk als je je houdt aan in ieder geval deze 2 ingrediënten: handelen op basis van je bedrijfs-dna en gebruik maken van balans in de arbeidsvoorwaarden.

DNA onbekend

Bij het in- of aanvullen van een team ga ik met mijn klanten zitten en stel ik eerst vragen over het bedrijfs-dna, de gewenste teamspirit zeg maar.
Hoewel er genoeg managers of directeuren zijn die dat prachtig kunnen omschrijven word ik ook weleens aangekeken alsof ik een extreem moeilijke wiskundesom op tafel gooi.
De eerste stap is dan het op papier zetten van dat dna zodat je een beter profiel kunt opstellen voor die nieuwe aanwinst.
Een belangrijk aspect (en toch ook wel probleem) in het koppelen van een kandidaat die past bij het bedrijfs-dna is beleving en betrokkenheid.
De bloemetjesplukkers (niks tegen bloemenplukkers) matchen nu eenmaal vaak niet bij harde werkers, en in samenstelling van teams is dat vaak een grote irritatie merk ik. “Ik werk hard en hij gaat om 17.00 uur naar huis” .
In de sport is dat niet anders. Je kunt nog zoveel talent hebben, maar als je niet de wil hebt om te leren of er hard voor te werken dan gaat het niet lukken.
Met andere woorden: als het niet in het dna zit kun je er aan trekken wat je wil maar het gaat nooit echt iets worden. Dan moet je als coach je verwachtingen bijstellen en een weg vinden in het omgaan met ander gedrag dan dat jij voor ogen hebt. En misschien kan die bloemetjesplukker dan toch een meerwaarde hebben als je er op een andere manier naar kijkt!

Balans is het sleutelwoord

Mijn klanten adviseer ik om naast teambalans ook balans op andere vlakken mee te nemen in de arbeidsvoorwaarden, en we zien dat deze keuzes ons enorm veel succes opleveren.
Tegenwoordig maak je als werkgever op dát gebied namelijk het verschil. Investeren in je teamleden, bijdragen aan een juiste balans tussen werk en privé en/of begeleiding in vitaliteit kan jou in de eerdergenoemde schaarste een voorsprong opleveren!
Even terug naar de teambalans. Kijk eens kritisch naar de vacatures die je opstelt. En vraag jezelf af of het niet te gemakkelijk is om weer voor een eigenwijze scorende spits te gaan “omdat die zo lekker in het team past”. Misschien is een bescheiden spelverdeler veel harder nodig én zorgt die ervoor dat er meer assists komen.
Zolang de teamleden wel hetzelfde denken over inzet en beleving is een verschil in uitvoering het beste wat een bedrijf kan overkomen.

Mijn eigen ‘zoeken naar balans’ zit hem nu vooral in het boodschappen doen. De plaatjesboeken waar ik dit verhaal mee begon moeten vol, de kinderen smeken of ik naar betreffende supermarkt wil en of ik dan liefst voor 843,- euro boodschappen wil doen.
Met dat bedrag ga ik uiteraard niet akkoord, maar ik doe mijn best om ook wat plaatjes te verzamelen en dus er gaat ietsje meer wijn mee de komende weken, daartegenover ook weer wortels en tomaten want hé: balance is key…

Cijfers en Weetjes

Cijfers

Uit onderzoek blijkt dat medewerkers die meer dan vier jaar in dienst zijn minder aandacht vragen. Ze hebben de meeste problemen al een keer meegemaakt en pakken ze daardoor routinematig op. Het probleem is echter wel dat ze ook geen kritische vragen meer stellen. Want juist bij de uitzonderingen gaat regelmatig iets mis. Ook neemt de meerderheid van deze doelgroep weinig initiatieven om het proces te verbeteren. Uit nader onderzoek bleek dat de echte sterren van een afdeling de verrassing waren. De excellent presterende medewerkers bleken gemiddeld pas 1,5 jaar in functie te zijn…

Ook uit dit onderzoek blijkt maar weer dat naast een goede mix in een team het óók van belang kan zijn om eens kritisch te kijken naar hoeveel ervaring iemand in een bepaalde functie heeft en wat zijn rol hierdoor is, of kan worden.

Weetjes

Iedere onderneming heeft een soort bedrijfs-dna dat tot uiting komt in de strategie, processen, systemen, cultuur en communicatie. In tegenstelling tot menselijk dna kan je bedrijfs-dna door verschillende factoren wel degelijk veranderen. Wil je als ondernemer je kans op succes vergroten, dan moet je je ten eerste bewust worden van dit dna. Daarna kun je het pas doorvoeren in alle keuzes die je maakt.

Coaching on the job?

Heb je er behoefte aan om een duidelijke profielschets te maken van je bedrijf of van een vacature?
Of wil je de arbeidsvoorwaarden eens kritisch laten bekijken? Misschien eens evalueren op welke posities in een team winst te behalen valt?
Neem contact met me op, ik kijk graag met je mee. Fanatiek als altijd…

2018-11-06T10:17:48+00:00