Investeer in advies om schade te beperken!

Werkend Nederland dreigt ‘zooitje ongeregeld’ te worden!

Drie maanden geleden was een van mijn grootste uitdagingen het zoeken van personeel voor mijn opdrachtgevers. En nu?
Nu ben ik voor mijn vaste klanten een soort vraagbaak geworden. Personeel werven is al lang geen vraagstuk meer. Voor velen is het nu: moet ik reorganiseren en zo ja, hoe? Hoe zit het nu precies met de TOZO en de NOW, en om het makkelijker te maken: de NOW 2? Hoe zit het met de doorbetaling van loon en opbouw van verlof tijdens de NOW subsidieperiode?
Ik merk uit alle gesprekken die ik voer dat veel ondernemers niet goed weten wat ze moeten doen, waar ze staan en wat nieuwe rechten en plichten zijn.

Vragen zijn er trouwens niet alleen bij ondernemers. Die spelen ook bij werknemers. Want iedereen komt ineens in een bijzondere situatie terecht. Als ik één overeenkomst moet noemen dan is het de onduidelijkheid en de stress die dat met zich meebrengt. Het gebrek aan regels of aan kennis van de nieuwe regels gaat een hoop kopzorgen geven. Over een tijdje is niet het virus zelf de hoofdoorzaak van het ziekteverzuim, maar de stress van alle side-effects.
‘Wat kan nou helpen om rust te creëren’, is een veel gestelde vraag. In elk geval duidelijkheid, die ontbreekt nu vooral. Laat ik wat voorbeelden delen.

Scholen zijn weer open

Bij veel ouders heerst een soort van jippie-ja-jee-stemming. Totdat je kind een kuchje krijgt. Het kuchje wordt een verkoudheid en ja hoor: je kind hoest en mag niet naar school of naar de opvang. En het opvangprobleem wordt groter aangezien niet alle opa’s en oma’s alweer oppassen… Vervelend, zeker nu veel werkgevers verwachten dat mensen weer wat meer op kantoor aanwezig zijn. Wat zijn eigenlijk je rechten in deze periode? Wat te doen als jouw kind langer ziek is? En wat mag je als werkgever nu verwachten? Een antwoord hoef je nu niet paraat te hebben, als je er in ieder geval maar vast over gaat nadenken. Want je kunt op je vingers na tellen dat dit vroeg of laat gaat gebeuren.

Vakantie

We zijn massaal blij nu Rutte zegt dat we weer voorzichtig op vakantie kunnen. Maar wat als je naar een code oranje-bestemming bent geweest en toch ziek wordt? Wat gebeurt er als je oorspronkelijk naar een code geel bestemming vertrekt, en deze wordt tijdens jouw vakantie aangepast naar oranje. Zijn dit ziektedagen of toch niet, en die twee weken in thuisquarantaine; wie gaat dat eigenlijk betalen? Op dit moment is hier nog geen jurisprudentie over, maar ik kan me voorstellen dat dit niet alleen bij de werkgever ligt, je neemt namelijk zelf een bewust risico. Mijn advies is dan ook om voorafgaand aan de reis hierover met elkaar in gesprek te gaan.

Minuren

Gelukkig zijn zo goed als alle branches weer open. Echter, nog veel bedrijven draaien ‘halve bak’. Werknemers kunnen nog wel paar klusjes doen maar inmiddels zijn het schoonmaakwerk, schilderwerk en alle andere extra klusjes wel een heel eind gedaan. Wat ga je doen met alle uren die werknemers minder werken maar wel volledig betaald krijgen, oftewel de minuren. Wat zegt de CAO, je HR-reglement of wat is vastgelegd in de arbeidsovereenkomst? Vaak nog niks, corona is nieuw. En daar moet je op anticiperen, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Investeer in advies

Het antwoord op bovenstaande vragen en casussen is helder: duidelijkheid is nodig.
Als je als bedrijf niets of heel weinig laat vastleggen dan kun je ook geen (rechtsgeldige) consequenties aan je werknemers voorleggen. Dat klinkt heftig, maar protocollen en regels zijn voor zowel de werkgever als werknemer voordelig. Zonder regels wordt het een zooitje ongeregeld. Tegen ondernemers zou ik willen zeggen; investeer in advies om schade te beperken. Kijk vandaag nog wat nodig is én check of je zicht hebt op de uitdagingen die gaan komen.
En tegen werknemers wil ik zeggen: spreek je uit, stel vragen, deel je zorgen en een belangrijk advies: hou binnen de meest recente richtlijnen de (digitale) vrijdagmiddagborrel en de anderhalvemeter-lunch er nog in!

Waarschijnlijk heb je wel eens een gezelligere column gelezen. Misschien krijg je het er warm van. Zolang dat geen koorts is, is er vrij weinig aan de hand. Zie het als eye-opener of als compliment als je alles al geborgd hebt.

Volgende week ga ik verder in op onder andere de NOW 2 en de terugkeer op kantoor.
In de tussentijd: heb je nu al vragen, bel of mail gerust.

2020-07-01T13:15:13+00:00