Kies lokaal is het nieuwe normaal!

De kracht van lokaal

De afgelopen maanden hebben we op alle vlakken geleerd. Ik verdiep me nog dagelijks in alle trends, cijfers en regeltjes. En met de kennis van nu, en de voorspelling van wat er op ons gaat afkomen, is het tijd om eens kort te evalueren: welke lessen nemen we mee en wat is de rol van de lokale ondernemer?

Les 1. Wat goed is, komt van dichtbij

Nog maar 2 maanden geleden was het gebrek aan mondkapjes een grote zorg, terwijl de werkgever verplicht was – en is – om een veilige werkomgeving te creëren. We hadden hier in ons kikkerlandje niet genoeg op voorraad en de handel met andere landen werd eens goed blootgelegd. Gelukkig realiseren we ons dat we veel meer lokaal moeten gaan werken zodat we minder afhankelijk worden van andere landen. Ik wil dat nóg kleiner maken en richten op mijn vakgebied. We weten dat we de komende periode op werkgebied te maken krijgen met behoorlijk wat uitdagingen: ziekteverzuim dan wel afwezigheid door verkoudheid, burn outs, onrust en onvrede bij werknemers. En helaas hoort ook ontslag of reorganisatie bij die uitdagingen. Het belang van vitale werknemers is enorm groot en hoort anno nu bij je personeelsbeleid. En hier ligt ‘een rol voor lokaal.’

Preventie

Veel HR-afdelingen zien nu al een negatieve trend in verzuim. Naast dat het voor werknemers heel vervelend is, kost dit de werkgever bakken met geld. Maar er is hoop. Je kunt nu al met lokale ondernemers preventief werken aan verzuim, door vitaliteit te versterken. Investeer in duurzaamheid en gezondheid van je medewerkers! Zorg bijvoorbeeld voor de dagelijkse vitamine en regel een fruitmand van de boer. Bied gezonde producten aan in de bedrijfskantine. Of geef je werknemers de mogelijkheid tot sporten via een abonnement bij de lokale sportschool of door te bewegen met een personal trainer of wandelcoach.

Bij vitaliteit hoort ook ontspanning. Werkgevers die daar ruimte voor hebben kunnen hun werknemers in deze moeilijke tijd extra (en met belastingvoordeel) tegemoet komen, bijvoorbeeld door het verstrekken van een cadeaubon van een lokaal restaurant, een kaasboer of cadeauwinkel. Dus wil je je waardering laten blijken en zoek je een presentje? Hartstikke leuk die webshops die gevestigd zijn in Amsterdam, maar wij hebben ontzettend leuke en lekkere winkels in onze Boxtelse gemeente die jou daarmee kunnen helpen!

Dat belastingvoordeel in dezen werkt als volgt: via de werkkostenregeling kunnen werkgevers onbelaste vergoedingen aan werknemers geven. De vrije ruimte die werkgevers hebben om deze onbelaste vergoedingen te geven wordt in 2020 eenmalig verhoogd van 1,7% naar 3% voor de eerste € 400.000 van de loonsom per werkgever. Dit kan ook een boost geven aan sectoren die sterk getroffen zijn door deze crisis!

Les 2: Regeren is vooruitzien

Ik heb de afgelopen weken tal van ondernemers gesproken. Er leeft een idee dat het wel allemaal zo’n vaart niet zal lopen. Dat zeiden we in januari ook, toen er ergens een heel raar virus in China rondwaarde… Je moet als werkgever iets doen met de huidige situatie. In elk geval je visie op werk aanpassen. Zo wordt het thuiswerken meer normaal. Bereid je bedrijfsprocessen voor op het nieuwe nu, maar ook op een eventuele nieuwe uitbraak. Denk dan aan het aanpassen van de arbeidsovereenkomst zodat een werknemer op meerdere plekken ingezet mag worden. Zorg ook voor beleid op thuiswerken, ziekteverzuim, vakantiedagen en beleid op vitaliteit. Regeren is toch echt vooruitzien…
Dit was mijn laatste column, maar er is nog meer dan genoeg informatie om te delen. Heb je nog vragen, neem dan gerust contact met mij op. En wellicht kan het Boxtelse gemeenteloket iets voor je betekenen of je naar de juiste specialist doorverwijzen.

Tot slot

Ook ik heb gekozen voor een lokale samenwerking. Tegen adviezen in. Niet omdat mijn co-auteur niet goed zou zijn, maar vooral omdat je als ondernemer kritisch gaat kijken waar je in deze tijden je geld aan uitgeeft. Is het dan slim om iemand in te huren voor iets wat je zelf ook wel “een beetje” zou kunnen? Ik durf te zeggen dat ik nooit het bereik had gehad wat ik nu heb gekregen, als ik deze columns zonder hulp had geschreven. Mijn dank gaat daarom uit naar Carolijn Schrijft, naar de gemeente en deze krant.

Mijn allerlaatste advies van de velen die ik de afgelopen weken heb gegeven is dus: uiteindelijk verdien je een expert terug.
Ook een HR-expert…

Groeten, Anneke van den Aker

2020-07-01T13:08:51+00:00