Verzuim. Wat doe jij? Fruitmand of rechtszaak?

‘Ik doe de personeelszaken in het bedrijf van mijn broer.’

In de zin hierboven kun je het woord “broer” ook vervangen door tante / man / neef want niet zelden worden familieleden gevraagd om ‘een stukje HR’ op zich te nemen. Het aannemen van een HR-manager verloopt ook vaak hetzelfde: het bedrijf breidt uit en er moeten functioneringsgesprekken worden gevoerd.

Of er zijn HR-issues die moeten worden opgelost.

Ik neem even het bedrijf van Jeroen als voorbeeld. Ook bij hem werd het personeelsbeleid een ondergeschoven kindje in de organisatie…

‘En toen heb ik mijn zus gevraagd voor HR want die deed in haar vorige baan iets met mensen. Ze weet in ieder geval meer dan ik.’
De zus gaat vol goede moed aan de slag in ‘het stukje HR’.
Maar vroeg of laat ontstaan er problemen, en dan met name rondom het thema verzuim. De zus spreekt haar broer hierop aan:
‘Jeroen! Jantine stuurt net een whatsappje, ze is ALWEER afwezig  door het verdriet om haar relatiebreuk. Get over it! En dat ziekmelden doe je toch niet via Whatsapp?!
Moet ik onderhand een fruitmand of een rechtszaak regelen?’

‘Ik vind trouwens ook dat we eens een gesprek moeten voeren met Cees. Ik bedoel: dan ben je 66, werk je hier 40 jaar en dan is de werkdruk “opeens” te hoog. HOE DAN? En sorry hoor, hij meldt zich ziek maar is wel de hele dag bezig met zijn duiven zag ik op Facebook. Als ik ziek ben kan ik helemaal niks! Verzuim is een keuze Jeroen, verzuim is een keuze…’

‘O ja, en pak jij nog eens een keer door met Bram of hoe zit dat?
Hij heeft tijdens zijn skivakantie een driedubbele beenbreuk opgelopen bij een botsing. Maar ja, jullie hadden een soort van afgesproken dat hij niet zou gaan skiën omdat dit vorig jaar ook al is gebeurd en de productie in gevaar kwam. Ja, en wie kan dit weer betalen…

Je moet wel meewerken Jeroen, want ik kan dit niet alleen. Heb ik je tijdens het kerstdiner ook al gezegd!’

Stappen ondernomen?

De zus loopt inmiddels op haar tenen want het ‘stukje HR’ blijkt toch wel wat meer in te houden dan de roosters maken. En broer Jeroen heeft het allemaal iets minder goed voor elkaar op HR-gebied. Werk aan de winkel. Maar waar begin je? Kijk in het familiebedrijf hierboven naar medewerkster Jantine die zichzelf ziek meldt middels een whatsappje. Blijkbaar zijn er geen regels over hoe je medewerkers een ziekmelding laat doen.

En zie de casus van Cees: werkdruk is  “opeens” te hoog. Wat maakt dat dit nu pas bekend wordt bij de verantwoordelijken? En; wat bedoelt Cees met werkdruk wat zou je kunnen doen om zijn werkbalans weer terug te krijgen? Of Bram met zijn skiongeluk. Dat gaat Jeroen inderdaad geld kosten, goed gezien van zuslief! Maar misschien is er wel een 3e persoon aansprakelijk te stellen? Of mogelijk heeft werknemer geen recht of recht op minder ziekengeld omdat hij zich niet aan de afspraken heeft gehouden of omdat er sprake is van opzet of roekeloos gedrag.  Staan deze afspraken eigenlijk wel op papier en mag je dat vragen van een werknemer? Concluderend: er is geen verzuimprocedure of reglement. En ook dat gaat geld kosten…

HR-dokter

De zus meldt zich bij mij aangezien ze door al deze kwesties zelf bijna ziek thuis zit. Ze vertelt me:
‘Kijk naar Jantine, hartstikke lief meiske, maar om nou 2 weken niet te komen werken omdat je vriendje ervandoor is. Welkom in de grote mensenwereld zeg.’
Op mijn vraag wat Jantine nog wél zou kunnen doen in het bedrijf heeft zus geen antwoord. Simpelweg omdat dat nog niet besproken is.

Werkgevers accepteren verzuim vaak ter kennisgeving, terwijl er ontzettend veel mogelijkheden zijn om schade te beperken, voor zowel het bedrijf als de werknemer.
Ik adviseer in ieder geval om contact te houden met alle drie de zieken en gemaakte afspraken goed vast te leggen. Verlies niemand uit het oog. Zorg dat er enige betrokkenheid met het bedrijf blijft, ook al kan de werknemer heel weinig tot niets.

Dan kijk ik uiteraard ook naar waar het “mis” is gegaan. Is het nodig om iets te verbeteren in de arbeidsomstandigheden of -verhoudingen en zo ja wat? Wat kan je de werknemer aanbieden in coaching of is er mediation noodzakelijk ? Is het verstandig om snel een medisch deskundige in te schakelen of wil je juist een paar weken wachten?

Uiteindelijk maak ik samen met Jeroen en zijn zus een verzuimprocedure inclusief handboek. Eenmaal per jaar overleggen we, en bij lastige kwesties gaan zus en ik even koffiedrinken. Want het ís ook lastige materie waarin kennis en ervaring vereist is.
Sorry lieve familieleden met goede intenties… Vraag gerust tijdig om hulp.
Beterschap in en voor het bedrijf!

Cijfers & Weetjes

Cijfers

250… Dit getal in euro’s is wat een zieke medewerker gemiddeld per dag kost.

Weetje(s)

Aker consultancy werkt samen met verschillende verzuimspecialisten. Zo kan ik mooi een totaalpakket bieden zodat jouw verzuim beheersbaar kan blijven.

Een goede verzuimprocedure zorgt ervoor dat (juridische) problemen vooraf worden voorkomen.
Werk in de tussentijd aan de vitaliteit (gezondheid van je  mensen) zodat ze minder verzuimen, en leg sancties op als mensen er een potje van maken. Of misschien werkt belonen ook in deze kwesties?

Meet and greet

Ervaar je als werkgever lastige kwesties omtrent verzuim? Heb je een handboek verzuim nodig, een instroomtraject voor de verzuimde medewerker of zoek je gewoon input voor een fruitmand?
Ik bespreek graag de mogelijkheden!

2017-12-20T13:35:15+00:00