Over Bondgirls, de afwas doen, taggen en bruggenbouwers

“Het leven bestaat niet alleen uit dineren, maar ook uit koken en afwassen…”

Deze quote sprak me erg aan, het symboliseert balans tussen je werkende leven en zogenaamde me-time. Dat laatste is wel een voornemen voor mijzelf in 2018; meer me-time. Want hoewel ik dat principe vaak adviseer, en weet hoe ik ondernemers of werknemers hierin kan begeleiden, wil ik dat ook voor mezelf gaan realiseren omdat dit er bij mezelf toch wel vaak inschiet.

Als moeder van jonge kinderen wring ik me soms in bochten om het dineren en afwassen te combineren; met HR-dossiers en mijn nieuwe website in mijn achterhoofd ben ik veters uit elkaar aan het pulken en ondertussen een boodschappenlijstje aan het maken. Gelijktijdig bedenk ik wie uit mijn vriendenkring nog een verzuimgesprek moet krijgen en voer ik een “functioneringsgesprek” met mijn kinderen.

Speaking over dat laatste (prachtig bruggetje dit!). Heb jij deze gesprekken al gevoerd? Bij diverse ondernemers in het mkb begeleid ik dit proces.
Juist hier zijn dit soms moeilijke gesprekken. Ondernemers zijn –emotioneel- erg betrokken  bij hun werknemers. Meer dan bij een gemiddelde multinational. Maar hoe beoordeel je iemand die prima functioneert, maar zich niet exact aan de gedragsregels houdt. Hoe stel je jezelf op, wat zijn mijn adviezen als HR-professional? Ik ben ‘van de regeltjes’, het voorkomt een hoop ellende. Niet voor niets maak ik HR-handboeken voor het mkb. Maar… ik ben ook in staat daar vanaf te wijken. En die uitdagende puzzel heb ik de afgelopen periode al regelmatig in elkaar mogen zetten. Goede voornemens om ook in jouw onderneming ondersteuning te krijgen bij dit soort gesprekken? Vraag gerust naar meer info en start met het professionaliseren in 2018!
Volgende bruggetje: 2018

Wat elke ondernemer moet weten voor 2018

Je moet helemaal niks. Wel is het handig om te weten dat met het ruime aanbod op de arbeidsmarkt – potentiele- werknemers de baas zijn. Wil je dat ene talent echt aan boord hebben? Richt je dan ook op onderscheidende arbeidsvoorwaarden en verras in je werving- en selectiebeleid. Bind ze aan je met voorwaarden die de jeugd van tegenwoordig (#omg) aanspreekt: gezondheid, prettige cultuur en duurzaamheidsthema’s (o.a. balans tussen werk/privé) staan daarbij centraal.

Wetswijzigingen die centraal staan

Niet al te best bruggetje, maar goed.
Het komende half jaar staat er weinig spannends te gebeuren, wél gaat de wet op privacy in vanaf 25 mei 2018. En dit mogen ondernemers niet negeren.  Deze wet geldt namelijk ook voor het verwerken van personeelsgegevens en is dus ook zeer relevant voor HR. Zo moeten organisaties bijvoorbeeld een verwerkersovereenkomst sluiten met de organisatie die hun personeelsgegevens beheren en een register opzetten met namen en verantwoordelijkheden van mensen die toegang hebben tot personeelsgegevens en/of die gegevens verwerken.
Je kunt dit bericht nu nog zonder gevolgen doorsturen of ondernemers taggen.
Of dat na de 25e mei nog steeds kan kom ik graag uitleggen.
Verder adviseer ik je om na de zomervakantie bij een HR-professional advies in te gaan winnen over het 2019-proof worden.

Cijfers & Weetjes

Cijfers

2018 uiteraard.
Vrijblijvend kennismaken en goeie HR-voornemens ontwikkelen?
Neem contact op via anneke@akerconsultancy.nl of kijk op de website voor andere manieren om me te bereiken

Weetje(s)

Nieuw-nieuw-nieuw: www en 007
Mijn nieuwe website is klaar. Thanks to Elisah Doevendans van GET TO THE PO!NT. Ook lees je daar meer over HR-undercover, een van mijn specialismen. Ik kan me voorstellen dat dit triggerend werkt, verwacht echter geen 007 of Bondgirl toestanden. Wat het wel voor jouw bedrijf en je werknemers kan betekenen? Check het hier.

Tot zover de zendtijd voor HR-partijen

Heb jij onderwerpen waarover de volgende blog moet gaan?
Ga dan undercover en laat het me weten. Dat houdt simpelweg in dat je in de comments kunt reageren en inspraak hebt…

Bruggetje naar inspraak?

Nee, wel in samenspraak.
Deze blog werd in samenspraak met Carolijn Schrijft gemaakt…
Tot de volgende blog, of eerder!

2018-01-25T14:51:38+00:00